HTML

Bolondok Hajója

Kritika a mindennapi politikáról, gazdaságról és egy cseppnyi kultúra. Hogy ne csak a bolondoké legyen az a hajó... Kövess minket már facebookon is! https://www.facebook.com/BolondokHajojaBlog

Friss topikok

  • Egy matróz: Ha egy ember mindig átmegy a piros lámpán, a rendőr nem büntetheti meg még a kereszteződés előtt, ... (2012.05.05. 20:48) Az ártatlanság vélelme
  • pötsch: Őszintén, csak úgy tudnék választani, ha vennék mindkettőből egyet-egyet, majd kóstolás után a fin... (2012.04.23. 22:04) Egy 27 tagú klub...
  • pötsch: Az eu. részben hibás a mezőgazdaság hanyatlásáért, elég csak bemenni egy boltba, mit lát az ember:... (2012.04.19. 21:10) Mezőgazdaság vs. Európai Unió
  • tisztakéz: Gratula neki!!!!! (2012.04.17. 21:24) Nem nyert a józan ész
  • SzökeCiklon: @szokratesz68: nem biztos hogy olyan bolond az, csak nem mer kimenni a nyílt vízre, hátha ő maga i... (2012.04.17. 13:27) A nyalókának mindig csak a Jobbik felét...

Archívum

2012.04.17. 13:45 Egy matróz

Fidesz - DK 1:0 Sikerül egyenlíteni?

A Fidesz és a Demokratikus Koalíció küzdelmében - vagy inkább Orbán és Gyurcsány küzdelmében -, úgy néz ki egyenlíteni próbál a DK. 2011. október 22-én 10 képviselő kilépett az MSZP-ből, és új pártot alakítottak, Demokratikus Koalíció néven. Akkor a hatályos házszabályok szerint a Parlamentben nem alakíthattak frakciót, csak 6 hónap leteltével. Így hát vártak.

pic_001.jpg

Vártak, és már egész közelinek tűnt a cél, mikor a Fidesz kitalálta: csak az alakíthasson frakciót, aki az előző általános választáson országos listát állító és mandátumot szerző párt képviselője, illetve az eddigi 10 helyett, legalább 12 képviselő szükséges ehhez. Ilyenkor gondolkozik el az ember, hogy biztos hogy cirkusz a Parlament? Nem óvoda? Ez a lépés az utóbbit erősíti meg. Ez a "csakazértse" hozzáállás nem hinném, hogy a Parlamentbe való, főleg hogy lényegi hátrányt nem okoz a Fidesznek, sőt senkinek se. Kérdéses, miért fél Orbán ennyire Gyurcsánytól? Ismeretes az 1989-es véleménye Orbánnak Gyurcsányról:

A régi KISZ-esek közül nincsen normális, tárgyalóképes ember, egyetlen ember van a KISZ-esek közül - akit én ismerek - akit komolyan kell venni, ha az ember tárgyal, mert az próbára teszi a képességeit, az a Gyurcsány.

Miért ennyire fontos tényező a mai politikában Gyurcsány? Hiszen az ösződi beszéddel a nép szemében elásta magát, mégis sikerült a politikai palettán maradni, a véleményét továbbra is közli a sajtó, nem tűnt el a süllyesztőben. Végül a Fidesz megszavazta a házszabály módosítást, amivel elérték, hogy ne alakíthasson frakciót a DK 10 képviselője, így az állás DK-Fidesz 0:1. Annak ellenére, hogy sokan nem szimpatizálnak Gyurcsánnyal, ezt a házszabály módosítást 70 képviselő utasította el. A DK képviselői, az LMP, de még a Jobbik is nemmel szavazott. Nem kell ahhoz Gyurcsánnyal szimpatizálni, hogy láthassuk, sunyi húzás volt ez a Fidesztől, főleg hogy a 6 hónapos várakozási idő lejárta előtt 1 héttel fogadták el a házszabály módosítást.
De úgy néz ki, ezzel a centizéssel elszámolta magát a Fidesz. A DK képviselői megerősítő népszavazást kezdeményezett a még ki nem hirdetett házszabály módosításról, amit természetesen elutasítana a kormány, de mire napirendre kerülne - 1 hét múlva - , és elutasítanák, addigra a DK megalakíthatná parlamenti frakcióját. Lezsák Sándor szerint ez nem lehetséges, mivel népszavazást csak választópolgárok, a kormány és az államfő kezdeményezhet a hatályos országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló törvény szerint (1998. évi III. törvény) illetve az alkotmány szerint.

Leginkább egy óvodás veszekedésre emlékeztet engem az, ami ma a Parlamentben megy, azon veszekednek, hogy ki alapíthat klubot, és ki nem. Persze a Fidesz húzása elég alattomos volt, de hát politika. Sajnos ez van. Természetesen nagyon jó fricska lenne, ha ez összejönne a Demokratikus Koalíciónak, olyan ritkán tud az ellenzékünk akaratot érvényesíteni, az ember csak örülni tud mikor egyszer-egyszer sikerül nekik, egy éjszakán átnyúló obstrukcióval, vagy egy ehhez hasonló kísérlettel. Nem azért örül neki az ember, mert de jó, keresztbe tettek a Fidesznek, hanem azért, mert olyan kérdésben tesznek keresztbe neki, amiben tényleg meg kellene akadályozni a törvénygépet. Úgy érzem, hogy ez a játszma még nincs lejátszva, újabb tér ahol összefogni látszik az ellenzék - a nem szavazatokat tekintve - , sajnos egyelőre még mindig kevés ez az összefogás, és amíg egymást marják 10-ből 9-szer, addig érdemi ellenzékünk nem lesz. És ki kell mondanunk, a mai politikában nem csak az a baj, hogy csapnivaló a kormányunk, de sajnos az ellenzék is az.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: politika fidesz botrány ellenzék Orbán Viktor Magyarország Demokratikus Koalíció


A bejegyzés trackback címe:

https://bolondokhajoja.blog.hu/api/trackback/id/tr374456632

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Népszavazásos trükkel alakítana frakciót a DK 2012.04.17. 16:03:02

A Demokratikus Koalíció hétfőn megerősítő népszavazást kezdeményezett az aznap elfogadott, de még ki nem hirdetett országgyűlési törvényről. A házelnöki feladatokat ellátó Lezsák Sándor azonban közölte: nincs alkotmányos alapja a párt kezdeményezésnek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása