Vajon elnyomó - szabadságharcos szópáros jellemzi jobban az Európai Unió és Magyarország viszonyát, vagy a klub-klubtag?
A kormány és a Jobbik retorikája igyekszik belénk súlykolni: az EU kizsákmányol, és gyarmatosítóként jön ide. Mennyiben felel ez meg az igazságnak? Ha szőrszálhasogatni szeretnénk azt mondanánk: a gyarmatoknak nincs saját döntési joguk, nincs saját képviseletük a nemzetközi palettán. Így semennyire. Persze a Fidesz és a Jobbik is máshogy érti a gyarmatosítást és szabadságharcot. Gazdasági gyarmatosítás. Gazdasági szabadságharc.
Amit le kell szögezni, van igazság abban is, amit ők mondanak, csak a túlzással van a gond. Az EU-ban természetesen meg vannak az érdekeltségi körök, akik jobban odaférnek a húsosfazékhoz.
Amit ma sokszor hallhatunk: túlzott deficiteljárás. Miért is történt ez? Unfair támadás, vagy jogos következmény?
Ez egy gazdasági, és politikai döntés volt.. Nagyjából fele-fele arányban. Magyarország mikor belépett az EU-ba, vállalta, hogy az államháztartási hiányt lecsökkenti tartósan - ez fontos - 3% alá. A 2004-ben csatlakozott országok közül, Magyarország az egyetlen, akinek ez azóta se sikerült. Először 2008-at, majd 2009-et, végül 2011-et kaptuk határidőként. És bár az utolsó évben 3% alá csökkent a hiány, a hangsúly azon van: tartósan. A magánnyugdíjpénztári pénzekből való, egyszeri csökkentést a gazdasági elemzők nem nevezik tartós csökkentésnek. Az ember ha elmegy a bankba hitelért, nem mutathatja fel fedezetként azt, hogy múltkor is volt egy négyesem a lottón. Ha ebből az aspektusból nézzük, jogosan büntetik Magyarországot. A másik jelentős döntés a büntetés mellett ellenben tisztán politikai. Orbán EU-ellenes retorikájával elérte, ne kapjunk több határidő módosítást. Most beszélhet a kormány itt arról hogy ez nem volt fair, és hasonlókról, de egy valami fontos: vannak kötelezettségeink. Ha teljesítjük a kötelezettségeinket, kapunk támogatásokat. Ha nem, hát nem.
Kitérnék itt Jobbikos képviselőinkre, akik égették az EU zászlót, tüntetnek az EU ellen, a kilépést sürgetik, de mindeközben 3 képviselőjük, felveszi a több százezres képviselői fizetést az EU parlamentben is. Ha tényleg komolyan gondolják a kilépést, tüntetőleg kezdhetnék azzal, hogy kilépnek onnan. Persze ez mind a kormány, mind a Jobbik részéről csak politikai fogás: eladható. A közös ellenség mindig jó dolog volt. A gazdasági válságban kell valaki, akire az emberek kenhetik, miatta élek rosszul. Erre alapoznak most is. A Jobbik és a Fidesz is pontosan tudja: egy ilyen kicsi országnak, esélye sincs boldogulni, ha nincs valaki, aki mögötte áll, még akkor is, ha ezért sok mindent elvárnak tőlünk (és néha ténylegesen kihasználnak).
Summa summarum:
Ha valaki önként belép egy klubba, akkor vállalja , hogy vannak kötelezettségei, cserébe kap egy kicsit a húsosfazékból. Egy kérdésemre még sehol se kaptam választ : Ha kilépnénk az EU-ból, hogyan tovább?
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
pötsch 2012.04.19. 20:43:18
pötsch 2012.04.19. 20:55:35
"Ha kilépnénk az EU-ból, hogyan tovább? " kérdésre én se tudom pontosan a választ.Szerintem nem lenne olyan drasztikusan nagy visszaesések.
Unió előtt legalább a magyar gazdáknak nem kellett az olcsó és fos külföldi pl. német vöröshagymával versenyezni.Magyarországot a mezőgazdasága tudja legjobban előre lendíteni, Az uniós csatlakozással tömegével mentek tönkre a magyar gazdák.(csoda hogy még néhány talpon van)
A következő mondatommal, nem a fideszt akarom fényezni, de! '98 és 2002 között tudott Mo. érdemi fejlődést produkálni és az államháztartási hiányt 50% ra leprodukálni, amit az mszp-s kormányok sikeresen visszatornásztak 80%-ra.
Bár nem értek hozzá annyira mint az okosok, de szerintem lenne élet az EU-nélkül, mindenesetre megfontolandó, nem kell egyből lesöpörni az asztalról.
Egy megjegyzés:Demokrata újságban olvastam egy cikket, amiben Angela Merkel az unió bukása mellet arról is beszélt hogy senki ne zárja ki annak lehetőségét, hogy Európában kb. 50 év múlva nem lesz háború.Ez elsőre viccesnek és lehetetlennek tűnik....de hát nemetek ez ügyben nem szoktak tévedni. :D
Egy matróz 2012.04.19. 21:42:09
pötsch 2012.04.20. 13:36:40
Egy matróz 2012.04.20. 19:07:56
pötsch 2012.04.20. 21:01:05
gyümölcsöt.Magyarország nagyon alkalmas majdhogynem akármilyen növény termesztésére....ugyanis itt természetes körülmények között termelnek meg mindent, sok a napsütés stb., míg nyugaton génkezelik és fóliasátorban termesztik ezeket a növényeket.
A jó minőséget pedig drágábban lehet exportálni amiből folyna be pénz bőven, amiből pedig bővíteni lehetne.
szokratesz68 2012.04.22. 12:04:52
A magyar zöldség és gyümölcsről alkotott elfogult véleményed téves.
Egyébként magad is megválaszoltad a magyar minőséget. Ugyanis egy gyümölcslé gyártó cég épp azért vesz magyar almát (gyümölcsöt) a leveinek készítéséhez,mert óccsó. S azértóccsó mert gyenge a minősége. Azért ne hidd, hogy a gyümölcsleves dobozon szereplő képek nem fedik a valóságot. Ugynevezik, hogy léalma. Az pedig az ami lehullik,kukacos, apró, sérült stb.
Továbbá az osztrák vöröshagyma kb 2x nagyobb méretű, sérülésmentes, jobban eladható mint a magyar vöröshagyma.
A kinai fokhagyma szintén méretileg és pucolhatóság szempontjábólis veri a magyart. No és árban ugyanannyi. Ja és a vevők is inkább azt veszik meg amelyik tetszetősebb.
A híres magyar "eper" szintén legenda. Ráadásul a termelő szívesen akarja átverni a kereskedőt a láda tetejére szórt szép egységes nagy szemű mutatós eperrel, míg a láda alján csökött sérült éretlen stb szemek vannak. Szemben egy olasz eperrel amely dobozában egységes szép szemek vannak ízre pedig nem fogod megmondani hogy honnan származik. Az ízt jobban befolyásolja az eper fajtája és a napfény mennyisége. S hidd el délebre tőlünk abból több van.
A feniteket azért merem állítani mert van egy zöldség boltom, s mindez tapasztalat.
szokratesz68 2012.04.22. 12:08:19
Az időjárás szeszélye miatt a nagytermelők csak fólia alatt termelnek télen nyáron. Szóval napsütötte paradicsomot csak a nagyi kertjébe fogsz szedni.
pötsch 2012.04.22. 20:40:57
Nem tudom hogy nektek van-e otthon kertetek, nekünk van.Lehet hogy ami itthon hagyma terem az nem olyan nagy mint a kínai, de 1 magyar (itthoni) hagymában 3szor annyi íz van mint 3 kínaiban.Lehet hogy ami itthon van nálunk alma, néhol ütődött, nem tökéletesen piros, de az íze az isteni.
Ami magyar viszonylatban drága, az az osztrákoknak még mindig olcsónak számít, mert ugye köztudott hogy pénzesebbek.
Igen a napsütés sokat számít, de ezek szerint nem figyeltél nagyon földrajzórákon, amikor a gazdaság földrajzot vettétek:ha a termőföld nem megfelelő minőségű, akkor a napsütéses órák száma mit sem ér.Magyarország termőföldjeinek minősége pedig igen csak jónak mondható és egy olyan ország vagyunk, ahol pont a megfelelő feltételek vannak.
És nem sértegetni akarlak ezzel, de töri órán sem figyeltél, a történelem során Magyarország mindig is mezőgazdasági nagy hatalom volt.Miért?Azért mert a magyar árukra volt kereslet és a minősége is jó hírnek örvendett.Tehát amikor a magyar áruk minőségét dicsérem egyáltalán nem vagyok elfogult.Aki nem ért a zöldséghez-gyümölcshöz és hagyja hogy átverjék a piacon, az meg is érdemli.Ilyen seggfej emberek pedig nem csak nálunk vannak.
Tipikus magyar ember vagy akibe belebeszélték azt hogy mi kicsik vagyunk és mindent szarul csinálunk...pedig nem.
szokratesz68 2012.04.22. 21:02:30
Nos Te nem meggyőzhető vagy semmilyen szinten. Te azt hiszed,hogy Mi magyarok valamiben iskülönlegesek vagyunk. Nos szerintem semmiben nem vagyunkkülönbek mint egy másikország szülöttei. Nálunk sincs arányaiban nézve több tudós, feltaláló, művész....stb mint máshol.
A magyar mezőgazdaság pedig azért volt jobb (hangsúlyozom. hogy VOLT) mert azok az elátkozott Tsz-ben versenyképesek voltunk. Jobb technológia és minőségi vetőmag volt használva. Ma a termelők nagy része a krumplit az előző évi megmaradtból veti el (szintúgy a kukricát meg egyebeket) és meg is lehet nézni milyen. Az illatokról beszélsz, hogy a külföldinek nincs illata. Ugyanmár, gondolod, hogy nekik nincs vetőmagjuk rendes, seholmáshol nincs jó minőségű termőföld, máshol nem süt a nap és nem esik az eső?
Nem szavakba kell magyarkodni hanem inkább a tettekben. Én tényeket írtam neked amelyeket nem nagyon cáfoltál az előbb hanemjöttél a saját termelésű almáddal. Tudod sok embernek nincs kertje és nekik muszály megvenni a "szar OLCSÓbb külföldit".
Mint említettemzöldség gyümölcs üzletünk van, tehát nekem nehezen tudod a magyarságot a pultra tenni ha drágább és szarabb mint a külföldi.
Egy matróz 2012.04.22. 21:10:43
pötsch 2012.04.23. 12:12:42
Amiket Magyarország termőtalának minőségéről írtam, az nem ketaláció, benne van minden föci könyvben:Magyarország termőtalaja barna erdőtalajból és csernozgyom típusú fekete mezőségi talaj, ami a 2 legjobb fajta talaj.Napsütés van és ha igen van megfelelő vetőmag akkor igenis tökéletesek a feltételek ahhoz, hogy jó minősgéet állítsunk elő.Az hogy neked az a véleményed, nekem meg ez, szerintem a tapasztalit különbségekből származik.
Amit tudósainkról írtál:a népességünkhöz viszonyítva, Magyarország rendelkezik az egyik legtöbb Nobel-díjas emberrel.
szokratesz68 2012.04.23. 12:34:21
Kérdésem, hogy Te mindent megtermelsz-e otthol?
Ha esetleg mégsem akkor honnan tudod, hogy amit megveszel almát vagy sárgarépát a boltban az honnan származik? (azt azért ne vedd komolyan amit az árus ráír származási helynek, elég egyszer venni magyarnak származtatott árut és annak a papírjával vidáman tud hetekig értékesíteni osztrák almát).
Azt gondolom te is tudod, hogy magyarország zöldség termelő vidéke az alföld (főképp). Nos ott az általad említett földtipusból legfeljebb virágcserépben létezik egy kevés mert annak nagy része homokos talaj. Akkor hol is van az sok jó minőségű föld amiről beszélsz?
Nem igazán értem ezt a magyar kivagyiságot pedig én is itt születtem s itt élek. A nobeldíjasokról pedig annyit, hogy ha fel tudsz sorolni 15 magyart (de az magyar legyen ám, nem olyan aki itt született de kint ért el valamit) akkor talán megállja a helyét az információd e tekintetben.
pötsch 2012.04.23. 15:26:51
Magyar Nobel-díjasaink nagy része, valóban külföldön élt, de az itthon megszerzett tudásnak köszönhette.Azért külföldön érték el a sikert, mert általában ott volt pénz a kutatásaik finanszírozására.
Amit csak lehet itthon termelünk meg és ha az időjárás kedvez, olyankor ízre valóban felülmúlja azt a zöldséget, gyümölcsöt amit a boltban lehet kapni.Annál is jobb mint amire az van kiírva hogy magyar.
A kis zöldséges boltoknak nem éri meg csak úgy ráírni a német almára, hogy magyar, mert ha az íze szar, akkor ott nem veszek többet és az nekik is rossz.
pötsch 2012.04.23. 15:29:06
Egy matróz 2012.04.23. 17:06:13
szokratesz68 2012.04.23. 17:34:07
minek? nem abban kell termelni hanem a földben. Márpedig az alföldön nem nagyon fogsz találni olyan földet amit te leírtál.
Itt felénk Somogyban is változó a föld, vannak homokos területek nem iskis számban, és vannak erősen kötött talajok amelyek viszont egyáltalán nem kedveznek a zöldség termesztésnek.
tehát szerintem ne a könyvekre hivatkozz de azokban sem hiszem, hogy az alföld jó barna földnek lenne minősítve. Inkább te nézz ennek utána, mert más az elmélet és más a gyakorlat.
S áruld már el, hogy te íz alapján hogyan tudod megkülönböztetni, hogy mi hol termett? Ezt ha maghad is elhiszed akkor nagyon elfogult vagy.
A nobel díjasokról meg már fentebb tényeket írt matróz gyermek. S a tények igen makacsak:) nem lehet megvuduzni őket.
pötsch 2012.04.23. 20:19:56
A földekkel kapcsolatban meg azt írtam, amit olvastam és ami köztudott Magyarországról.Ha egy picit szánnál rá az idődből hogy utána nézel rájönnél, hogy ebben igazam van.De neked ezekszerint nehéz a beismerés és szemellenzőt viselsz.
A zöldség vagy gyümölcs íze meg kapcsolatban áll azzal, hogy milyen körülmények között nevelkedett a növény.Mivel Nyugat-Eu-ban ahol többnyire esős rossz idő van ott csak fóliasátrak alatt tudnak ilyen növényeket termelni...ergo nem jut elegendő napfényhez.
szokratesz68 2012.04.23. 20:43:13
De azért szerinted Spanyolország, Portugália, Olaszország, Marokkó(iegn tudom,hogy nem európa, de a zöldség és gyümölcs egy része onnan is érkezik)
kevésbé napos mint Magyarország. A napfényről ennyit.
S ha emlékeznél rá, korábban már írtam,hogy országunkban a legnagyobb kánikulában is fólia alatt termelik a paradicsomot paprikát uborkát stb.
Ha ezt nem hiszed akkor érdeklődj utána.
Mondtam már hogy szabadföldi termesztést csak nagyon kevesen csinálnak mert az időjárás kiszámíthatatlansága elviheti az összes nyereséget.
Továbbá a maximumot csak mesterséges körülmények közt lehet kihozni. Könnyeb védekezni a kártevők ellen is és a tápoldatozás is egyszerűbb mint szabadföldben.
SzerintemNeked nagyobb szemellenződ van mint nekem.
pötsch 2012.04.23. 21:12:00
A lényeg ha (tényleg) magyart veszel, akkor az jobb ízű legalábbis tapasztalataim szerint és aki teheti az vegye meg, mert azzal a magyar gazdákat segíti, nem a külföldit.És ez nem "nagymagyarkodás" ahogy te fogalmaznál, ezt hívják egészséges nacionalizmusnak, ami minden országban közismert fogalom.
szokratesz68 2012.04.23. 21:30:28
A napfény nálunk nem kiemelkedően magas, a termőföld pedig nem homogén (vannak gyengébb és erősebb talajok) de átlagban nem jobb mint máshol.
Na ennek nézz utána és majd akkor oktass engem a gyógyszerszedési gyakorlatomról.
akkor egy egyszerűbb kérdést teszek fel:
Te melyiket veszed meg? A szebb és olcsóbbat vagy a drágább de kevésbé mutatósat?
De aztán őszintén ám:)
A tényeket cáfold meg és ne tereld a szót szubjektív érzéseid felé.
pötsch 2012.04.23. 22:04:01