HTML

Bolondok Hajója

Kritika a mindennapi politikáról, gazdaságról és egy cseppnyi kultúra. Hogy ne csak a bolondoké legyen az a hajó... Kövess minket már facebookon is! https://www.facebook.com/BolondokHajojaBlog

Friss topikok

  • Egy matróz: Ha egy ember mindig átmegy a piros lámpán, a rendőr nem büntetheti meg még a kereszteződés előtt, ... (2012.05.05. 20:48) Az ártatlanság vélelme
  • pötsch: Őszintén, csak úgy tudnék választani, ha vennék mindkettőből egyet-egyet, majd kóstolás után a fin... (2012.04.23. 22:04) Egy 27 tagú klub...
  • pötsch: Az eu. részben hibás a mezőgazdaság hanyatlásáért, elég csak bemenni egy boltba, mit lát az ember:... (2012.04.19. 21:10) Mezőgazdaság vs. Európai Unió
  • tisztakéz: Gratula neki!!!!! (2012.04.17. 21:24) Nem nyert a józan ész
  • SzökeCiklon: @szokratesz68: nem biztos hogy olyan bolond az, csak nem mer kimenni a nyílt vízre, hátha ő maga i... (2012.04.17. 13:27) A nyalókának mindig csak a Jobbik felét...

Archívum

2012.04.08. 00:51 Egy matróz

Ha én Rózsa volnék...

Nagy felháborodást váltott ki a hallgatókból, és a most felvételizni vágyókból a kormány oktatási reformja. Az államilag támogatott helyeket drasztikusan csökkentették, és aki még ennek ellenére is bejut államilag támogatott helyre, nos, neki alá kell írnia hogy a képzés idejének kétszeresét Magyarországon dolgozza az elkövetkező X évben. Tényleg erre lenne szükség?

45557.jpg


Nézzük akkor sorrendben. Az államilag támogatott helyeket az állam drasztikusan lecsökkentette, mondván: nincs szükség ennyi jogászra, ennyi közgazdászra. Kezd hajazni a tervutasításos rendszerre, ahol a központból valaki okos, megmondja a termelőnek hogy miből mennyi kell. Félig igazat kell adnunk a véleménynek, jogászból és közgazdászból is túlképzés van jelenleg, de az évente 100 felvett jogász, illetve 250 közgazdász közel se lesz elég, ha figyelembe vesszük, hogy a kezdeti 100ból jó, ha 50 elvégzi a szakot. Ennek ellenére az arányosságot hiányolom a koncepcióból. Közgazdászból évente 250 a szükséges, bölcsészből ennek a többszöröse. Beláthatjuk, hogy központilag ezt nem lehet eldönteni, miből mennyire van szükség. A piacnak kellene eldöntenie.

Röghöz kötés. Nekem az első gondolatom: korlátozza a szabad munkaerő áramlást. Korlátozza, mert nem mehetek ki szabadon dolgozni Ausztriába, hanem vagy X évet dolgozhatok csak ott, vagy fizetem a tanulmányaim költségét. Sokan bólogatnak, az állam nem azért fizette a taníttatásomat, hogy aztán külföldön kamatoztassam a tudást. Nem így kell röghöz kötni. Nem kényszerrel. Hanem lehetőségekkel. Érje meg itthon maradnunk, ne érezzük úgy, hogy itt nincs jövőnk. Persze ez nem egyedül az állam dolga, de azzal nem segít, hogy ilyen vad törvényeket hoz, és nem csak azért mennek el sokan külföldre , mert ott az anyagiak biztosabbak, hanem azért, mert ott a jogrendszer biztosabb. Ki gondolta volna, hogy rokkantsági nyugdíját elvehetik, csökkenthetik, meg adóztathatják a rendőrök nyugdíját, hogy elveszik az ember nyugdíj megtakarításait (mnyp)? Senki. Sokan emiatt gondolkoznak külföldön. Érthető módon. Na de. Oktatás.

Mire lenne szükség? Fizetős felsőoktatás. Bokros Lajos Verseny és Szolidaritás című könyvében is kifejti több ízben, miért kell fizetőssé tenni a felsőoktatást. Ha mindenki támogatva van, gazdag és szegény egyaránt, akkor a szegény nincs támogatva, hiszen nincs kiemelve, ugyanazokat az előnyöket kapja, mint aki gazdag. Ezért át kellene szervezni a felsőoktatást, fizetőssé tenni azt, és meghúzni egy tanulmányi, és egy szociális határt, ami felett/alatt az állam támogat, olyan mértékben mint most. Hogy értsük ezt? Adott egy tanuló. Otthon az egy főre jutó havi jövedelem nettó 100 ezer forint.  Tanulónk a felvételin 420 pontot ér el. Adott egy másik tanuló, akinél otthon az egy főre jutó havi jövedelem nettó 30 ezer forint. Ő 400 pontot ér el. Mivel ő nem bírná fizetni , így őt támogatják, a 420 pontost pedig nem, hiszen ő tudja fizetni. A 420 pontos, ha jól tanul átsorolhat támogatott kategóriába. Eddig két véglet volt. Támogatott és nem támogatott. Több sávra kellene osztani, amik közt mobilabb a mozgás, mint a jelenlegi rendszer közt. Félévente csúszhat az ember fel, illetve fel. Ösztönzőbb lenne a tanulmányi eredményekre is. Ma egy egyetemen, egy tanévre átlag 60 kredit jut egy 3 éves képzésen. Szigorítani kell a minimum szabályokat. Aki 60 kreditből 1 tanév alatt nem tud teljesíteni 50et, az mehet költségtérítésesre. Aki utána évben 60 kreditet teljesít, és még az átlaga is jó ehhez, az jöhet vissza támogatottra. Tehát szigorítani kell a benn maradás feltételeit. Ha valaki másodjára se tud teljesíteni 50 kreditet, akkor ő kiesik az egyetemről. Felvételin pedig a mostani 240 pontos minimum helyett, legalább 340 pontos minimumot kellene húzni. Mit jelent ez a minimum ponthatár? Egy egyetem se vehet fel ez alatt hallgatót. Jelenleg 240 pont, de ez nagyon alacsony. 500 pontos felvételin, 240 elenyésző. 340 kényelmesen megszerezhető.

Emellett természetesen a szakmák megbecsülését is vissza kell hozni, hiszen manapság sokan lenézik azokat, akik szakmát tanulnak, pedig a CNC esztergályos hiányszakma, ellentétben az andrológussal. Sajnálatos módon, az emberek fejébe beleégett, hogy egyetemet kell mindenkinek végezni. Nem. Kellenek egyetemet végzett emberek IS, és szakmát végzett emberek IS. Sőt, nagyon sok mesterembert, jobban megfizetnek mint egy két diplomást. Jelenleg is támogatják azokat, akik regionális hiányszakmát tanulnak, emellett komoly marketing is szükséges lenne, hogy ha valaki meghallja az utcán, hogy a másik nem akar egyetemre menni, hanem szakmát tanul, akkor ne a lenézést váltsa ez ki sok egyetemistából. (módosított bekezdés: 2012.04.08. 17:54, köszönöm Freesleep a javítást)

Az amit ma felsőoktatási reformnak csúfolnak, azzal csak annyi gond adódik, hogy nem tudás, hanem pénz alapú szűrő van. Úgy érzem, hogy lenne bőven más megoldás, nem csak ilyen drasztikus. Mint írtam, teremtsük meg a légkört – nem csak a munkahelyeket –, hogy megérje itt maradni Magyarországon. Valahol belül, mindenki kötődik Magyarországhoz, és egy fiatal se hagyja el jó szívvel a hazáját, még akkor se, ha világot akar látni. 

19 komment · 3 trackback

Címkék: reform egyetem felsőoktatási reform Hoffman


A bejegyzés trackback címe:

https://bolondokhajoja.blog.hu/api/trackback/id/tr974370603

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.04.08. 17:26:55

Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott a versenyszférában, ám mind MSZMP-s, mind “demokrata” múltja alatt jó pénzt kapott azért, hogy igazgatott, elnökölt, kurátorkodott és tanácsokat adott. Hogyan irányíthatja egy ország gazdaságá...

Trackback: Hogyan lopja meg az alacsony jövedelműeket 2012-től az állam? 2012.04.08. 17:24:52

Nem csak az alacsony jövedelműek, de a bruttó 220.000 Ft alatt keresők és gyerekeik is rosszul jártak az egykulcsos adóval. Hogyan változtak az egykulcsos adó bevezetése és az adójóváírás eltörlése után a GYED és a nettó jövedelmek? Pontosan úgy, hogy ...

Trackback: A közmunkásokat meglopja az állam 2012.04.08. 17:22:49

Ami ma Magyarországon a közmunkásokkal történik, az a munkaképes korú, dolgozni akaró, ám állást nem találó emberek tudatos megalázása és kifosztása. Ma egy közmunkás 47.000 Ft-ért dolgozik havonta. Egy minimálbéres alkalmazott 60.600 forintért dolgozi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nazarin 2012.04.08. 17:08:29

Nagyon jó írás, teljesen egyetértek!

freesleep 2012.04.08. 17:13:04

elég fura írás ez. pl a szakmatanulás nagy része pont olyan most is, mint amilyent a szerző szeretne megvalósítani (szakmatanulás érettségi után)

Alamio 2012.04.08. 17:40:47

A keretszámokkal nem feltétlenül értek egyet, ez egy dolog. A csomaggal általában sokkal inkább. A poszt viszont hazug: nem szűnik meg az államilag finanszírozott képzés, ahogyan azt sugallni méltóztatik.

"Röghöz kötés. Nekem az első gondolatom: korlátozza a szabad munkaerő áramlást."

Tisztában vagyok vele, hogy az EU is bele fog ebbe kötni, mert elemi érdeke lesz belekötni. Ugyanakkor nem tudom elhelyezni ezt a mondatod a táplálékláncban. Egy polgári jogi szerződés hogyan korlátozhatná illegálisan a szabad munkaerő-vándorlást? (kérdésem nem hipotetikus). Valamit kapsz valamiért - mint minden szerződés esetében.

2012.04.08. 18:01:30

most gonosz leszek.
mi az, hogy az allam teremtsen olyan felteteleket? anyagiakat?
nos szerintem azt ket fele keppen lehet elerni (mmint hogy friss diplomaskent elerheto legyen egy normalis fizetes)
1: kevesebb diplomas. sokkal. azert, mert eleve rengeteg diplomas van. ergo lassan mar recepciosnak, asszisztensnek is diplomas embert keresnek. de persze a munka amit elvegzel korantsem kovetel meg diplomat. ergo a penz is harmatos.
2: a diplomak "erteket" novelni kell. jelenleg, ha jjol tudom, akkor nalunk igazabol nincs igazi kulonbseg a 2.0 es az 5.0 eredmennyel megszerzett diploma kozott. holott a megszerzett tudasanyag valoszinuleg eltero. legyen meg a differencia.

villamos alóli kacaj 2012.04.08. 18:16:09

@Mi a Mano:
Nem gonosz vagy, hanem tudatlan.
Egy egyszerű példa:
van aki maximális ponttal szerzi meg a jogosítványt és az óta is bizonytalanul vezet és van aki 2x nekifutásra, de azóta már sorra nyeri az autóversenyeket.
.."kevesebb diplomas.":
egy diploma megszerzéséhez vezető út során magadra szedsz olyan "értékeket" amelyek elvezethetik a magyarokat a kultúrált népek táborába.
A baj az, hogy a te gondolatmeneted érvényesül most is: maradjunk tudatlan, kultúrálatlan, bunkó nép!
Vár a Balkán!

2012.04.08. 18:34:32

@villamos alóli kacaj:
Szia v.a.k. Nem, nem vagyok tudatlan.
Igazad van abban, hogy MO-n a megszerzett papirok minoseget semminemu utolagos vizsgalatnak nem vetik ala. A baj ezzel pusztan az, hogy a rengeteg eppenatengedtek diplomas valojaban "lehuto", aki a szakmajaban soha nem fog elhelyezkedni, mert az elso par honapban kitunik, hogy a sajat szakmajanak, teruletenek a legalapvetobb dolgaival sincs tisztaban. (hidd el, lattam eleget, dolgoztam mar eleggel, meglehetosen szeles spektrumban. /szociologustol kedve erdomernokon keresztul jogaszig).
Ezert kellene a differencialas az eredmenyek alapjan. Ez egy sokkal nagyobb szuro lenne, foleg azert, mert a:
,, harmadik nekifutasra kettesel elvegeztem egy kozgazdasz szakot, es semmi normalis munkat nem kapok vele." kirohanasokat.

villamos alóli kacaj 2012.04.08. 18:40:51

@Mi a Mano:
Ezt nem kellett volna.
Erősen hajaz a SP magyarázkodásaira.

freesleep 2012.04.08. 19:00:17

@mulire93: én inkább azt mondanám, hogy versenyezzenek a munkaerőért az államok. és a kényszer teljesen hatástalan, mert tény az ország nyitottsága

nickel head 2012.04.08. 19:09:23

@Alamio: Ezt idézed a posztból, majd ezt írod: "Röghöz kötés. Nekem az első gondolatom: korlátozza a szabad munkaerő áramlást."

[...] nem tudom elhelyezni ezt a mondatod a táplálékláncban. Egy polgári jogi szerződés hogyan korlátozhatná illegálisan a szabad munkaerő-vándorlást? (kérdésem nem hipotetikus). Valamit kapsz valamiért - mint minden szerződés esetében.

========================

Namost. Van ebben valami. Egy esetben: ha kimondanánk, hogy itt tandíjmentességet kapsz, azért kell maradnod. Azaz: ha kimondanák, hogy alapesetben van tandíj. Azaz: ha kimondanák, hogy köpnek a saját népszavazásukra, és annak eredményére, amely pont az ilyen, a felsőoktatási képzésért minden hallgatótól alapesetben beszedhető képzési hozzájárulásokat törölte el.

fidzsi 2012.04.08. 19:20:55

Baromi nehéz ez a probléma. Minden
érv mellé lehet ellenérvet felhozni.
Csak egy pár ilyen dolgot említek.
A hetvenes években, amikor tíz milla felett volt a lélekszám, kb. ugyanennyi diplomást képeztek, mint most az ingyenesek száma. Igaz, hogy volt esti és
levelező képzés, amik ingyenesek voltak
gyakorlatilag. Másik ilyen ügy, hogy túl sok volt eddig a bővített képzésszám miatt a diplomás. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy BSc végzésnél, még a leggyengébb végzett is szed magára "valamit". Pl. tanulási/információ szerzési képesség javul. Máshogy áll egy problémához, mint ha csak érettségije volna. Persze ez elég nagy áron valósul meg a társadalom számára, ingyenes rendszerben. Egy másik dolog a jövedelem. A fizetést vesszük,
vagy az összes egyéb jövedelmet?
Kis hazánkról lévén szó, mit jelent a kis bér Péternél és Pálnál? Kimutathatóan ugyanannyi, a valós arány, mondjuk egy
a háromhoz.
Mit kell teljesíteni szociológia/irodalom/
fizika/matematikus/orvos... szakokon a
pl. 75%-os eredményhez. És persze ugyanaz a szint egy fősulin mint egy univerzitáson-és azok között-?
Ezzel együtt, a posztban vázolt szelekciós módszer nem tűnik elvetendőnek. Pl. Ismerőseim PhD ösztöndíjjal tanulnak a JUESZÉJ-ben.
Szelekciós vizsgák vannak a kezdeti időszakban. Aki nem teljesít egy bizonyos szint felett, repül, vagy Master-re kerül, itteni MSc után(!).
Azaz, lehetne egy nagyobb induló keret, az első ill. második félévnél-esetleg a harmadik végén is-erős szelekcióval. Aki
ezeket túl éli ingyenes marad. Ha nem,
akkor fizetős. Persze, mivel nem alapítványi forrásból működnek itt a sulik, valami egységesítés kell szakonként a szint elbíráláshoz.
Szerintem lesz itt még változás.
Nem eszik olyan forrón a kását.
Tisztelettel. fidzsi, droid, de Magóg.

nova76 2012.04.08. 19:54:21

Nagyon jó hogy felhoztuk ezt a szakmunka kérdést. Nem kéne mindenkinek egyetemre járni. De ha egyszer az az olcsóbb, akkor inkább legyen az egyetem, nem? Én villamos energiaipari technikumot végeztem. A szakmám nem sokat ér, pláne hogy évek óta nem is abban dolgozom. Főiskolára ingyen mehetek (5-ös érettségim miatt fel is vesznek akár orvosnak is), de például CNC esztergályosnak nem tanulhatnék ingyen. Hogy is van ez?

De hány ember van, aki rossz szakmát tanult? És hány aki egyáltalán nem rendelkezik szakmával? Ezeket mind át, illetve ki kellene képezni. Most adunk nekik segélyt, ahelyett hogy adnánk nekik segélyt (mert nyilván élni kell valamiből), de taníttatnánk is őket. Másképp soha nem lesznek képesek megállni a saját lábukon. És aki ügye nem tanul, annak máris nem kell segélyt adni. Tanulhatnának, ahelyett hogy lopják a napot és még ki tudja mi mindent. És akkor nem lenne a CNC esztergályos hiány szakma, és nem lenne annyi munkanélküli sem.

¿Qué tapas hay? 2012.04.08. 19:55:51

Nem értem én ezt, hogy a "fizetős felsőoktatást" sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja egyetlen kormányzat sem.

Visszagondolva arra az időre, amikor én jártam egyetemre ('80-as évek második fele), a felsőoktatás állami finanszírozású volt, mégis kellett adott esetben tandíjat fizetni, nem is keveset. Ez tisztán a tanulmányi eredménytől függött. Az első félév mindenütt tandíjmentes volt. Utána szakonként és tanulmányi félévenként a megelőző évek tanulmányi statisztikájából számított medián értékénél húzták meg a tandíjmentes sáv határát. Aki ez alá került, fizetett. Az én szakomon példaképpen 3,00 volt a tandíjmentességi határ. Pl. 2,2 tanulmányi átlag alatt havi 2500,- Ft tandíjat kellett fizetni. Nevetségesnek tűnhet az összeg, de ez akkoriban 125 l benzin, 208 doboz cigaretta, vagy 42 kg lecsókolbász ára volt.

A szociális alapú támogatás ("szoctám") ettől teljesen függetlenül működött, az eltartók anyagi helyzete alapján. Volt aki a szoctámból fizette a tandíjat, aki szegény létére jól tanult, akár a későbbi kezdő fizetése kétszeresét is megkapta ösztöndíj+szoctám keretében.

Szóval nem tudom, most ez miért annyira megoldhatatlan probléma.

A röghöz kötésnél az a marhaság, hogy hiába van egy "szerződése" az államilag támogatott képzést elvégzőnek az állammal, adott esetben - egy jó állásajánlatra - már a Magyarországra való visszatérés szándéka nélkül fog jelentkezni az illentő. Minősített esetben úgy, hogy a magyar útlevelét Hegyeshalomban hagyja a hulladékgyűjtőben. És nem hiszem, hogy ez lenne a cél.

taecleau 2012.04.08. 20:13:22

Magyarországon nincs tandíj. Meg van mondva, tehát nincs.

micsoda? 2012.04.08. 20:24:22

Nekem a poszt annyira nem tetszik. Olyan tanító bácsis. Igenis szabályozni kell a diplomások számát. Már az is böki az oldalamat, hogy a munkanélküli diplomásnak több munkanélküli segély jár, mint a nem diplomásnak. Azon kívül nem látom, ill. nem tapasztalom, mi a hozama az általunk tanított sok diplomásnak. Szerintem egyértelmű, ha a tanításra fordított pénznek nincs hozama azt nem kell folytatni, vagy át kell szervezni. Ezt már előbb meg kellett volna tenni.

sieddie 2012.04.09. 01:32:35

Nekem sem tetszik poszt.Teljesen állami finaszírozású egyetemek csak Magyaroszágon voltak eddig.Külföldön sincs kolbászból kerítés, ott is vannak munkanélküliek.Elmúlt események Londoni zavargások,Franciaországi gyujtogatások,spanyol tüntetések,német nyugdíjakat 35%-kal vágták meg,orvos tüntetések.Csalóka a kép külföldről, mert csak azok történetek jutnak el hozzánk ,amik sikeresek, akik ráfáztak,beégtek nem dicsekednek.Ha elmész kulizni külföldre csak magyar pénzben keresel sokat saját ház elérhetetlen álom, ha befutsz akkor van, de akkor magyaroszágon is el tudod érni.Nem értek egyet azzal,hogy ha itthon rossz menjünk ki külföldre.Japán is 20 század elején egy középkori állam volt és külföldről hazatérő emberek változtatták meg.Óriási öngól volt, szabad munkaerő áramlást erőltetni, mert így bérekkel versenyezhetünk német francia stb. bérekkel, ami nyilvánvalóan lehetetlen és így sikerül a magyar kultúrát és szellemi színvonalat mélyrepülő pályára állítani.Ezért feltétlen szükség van erre,de legértékesebb embereket akik lendíthenének az országon el fogják ugyanúgy szipkázni, mert egy multinak,korháznak 10 milliós nagyságrendű tandíjat kifizetni aprópénz amikor náluk felsővezetők keresnek (ha nem többet) havonta ennyit.Szóval röghöz kötés dolog ilyen szempontból csak hiszti.Be kellene vezetni hogy külföldi egyetemeken tanuljanak legjobbjaink és hozzák haza tudást igazi fejlesztés nincs enélkül.Igazából ilyen röghöz kötés kellene.Következő években egyeteme(ke)t kell bezárni a csökkenő gyerek szám miatt.Lakóhelyemen elmúlt 20 év alatt lefeleződött iskolák száma, ez a tendencia lassan eléri az egyetemeket.Ha jól emléxem több száz felsőfokú képzés van, ami teljesen felesleges,sok ,ezért garantálja a felsőfokú oktatás nagy részének alacsony színvonalát.Legkártékonyabb az egész rendszerben hallgatók után járó támogatás, mert így az egyetem nem abban érdekelt, hogy minél magasabb színvonalon végezze a munkáját, hanem abban, hogy minél több hallgatója legyen, ha nem így tenne nem bírná magát fenntartani.Ezért van teljesen értehetelen módon pl. művelődés szervező,amerikanisztika,sportmenedzser (OKJ-s képzés untig elég lenne) és egyéb hétköznapi életben ritkán alkalmazható tudást biztosító képzések tömkelege.Igenis nem elhagyni kell a hazát, hanem harcolni érte, mert ha mi nem teszük ki fog?Külföldön lehetsz dús gazdag, meg jófej, de bevándorló maradsz..

2012.04.09. 06:21:14

nem muszaj itthon tanulni...kozepsuli utan ki lehet menni EU-n belul barhova tanulni...Ja, h nyelvismeret kene, ciki...

18evesen illene legalabb 1 nyelv folyekony ismerete.A vilagban ugyis minimum 2 kell, de 3 meg jobb.A szakma mar csak hab a tortan.

Valaki szidta a reciseket, meg, h diploma kell hozza.OTTHON:D itt a nagy budos Svajcban minden tudas nelkul megvan a havi 3100netto...

finom szaftos oldalas 2012.04.09. 09:19:13

Teljesen rendben van a röghöz kötés. Nehogy már mi fizessük a skandináv orvosok képzését... Ha nem akarod, nem mész bele, felveszel hitelt és tanulsz úgy. Vagy keresel szponzort... aki nyilván azt várja majd el, hogy később nála dolgozz.

Bicepsz Elek77 2012.04.09. 09:29:40

@sieddie: Aki kulfoldon sikertelen az tobbnyire elhetetlen ember, akit apu-anyu penzelt es fog penzelni egesz eleteben, es esetleg csak kalandvagybol nezett ki. Persze Torrentet idezve: " Egy eve, hogy kijott ide es o akar lenni a spanyol miniszter!!!!"
Amugy nem baj ha sok orvos kimegy es visszajon par ev mulva, mert szerez egy kis gyakorlatot. Hozzank meg jonnek Ukrajnabol, Kinabol, Torokorszagbol stb stb.
Vagy zarjuk le a hatarokat oszt legyen megint vizum meg drotkerites.

Bicepsz Elek77 2012.04.09. 09:35:05

Ui. a nyugdijjasok egyre tovabb elnek, szoval nagy gebasz lesz annak, akinek egy gyereke lesz, mert mindenkit a kolkei tartanak majd el. Az allami nyugdij minimalizalodik, az magannyugdijat beeszi az allam vagy elinflalodik. A masik lehetoseg az elethossziglani munka a sajat vallalkozasban vagy passziv jovedelmek.
A temara visszaterve legyen csak.fizetos az osszes szak, mint a Horthy korban, mert igy legalabb racionalisan valasztanak szakmat. Az se baj, ha elotte par evet korbeneznek, dolgozgatnak kulfoldon es eldontik, mit is akarnak kezdeni az eletukkel.
süti beállítások módosítása